• Updates
  • Updates
  • Updates

Over wateroverlast, hitte-eilanden en groen

Ook dit voorjaar en zomer was het weer raak. Regen kwam met bakken naar beneden. Zoveel dat op plaatsen straten, tunnels en kelders onder water kwamen te staan. Deze extreme regen veroorzaakte dus veel overlast. Als we de deskundigen moeten geloven zal dat ook de komende jaren niet gaan veranderen. We moeten rekening gaan houden met deze extremen.
Nederland is vol en voor een groot deel belegd met verharding. Huizen, wegen, straten en ook in de tuinen worden tegels als praktische oplossing gezien. Maar met deze extremen krijgen we wel last van al deze verharding. Het water kan alleen weg via het riool maar dat is niet berekend op zoveel water.

Ook bij hitte (wat ook steeds extremer wordt) houden stenen oppervlakten warmte vast. Zo ontstaan er stedelijke hitte-eilanden waardoor het in de steden wel 7ºC warmer is. Zeker als het buiten de stad al 30ºC is wordt je daar niet blij van. We voelen ons er niet prettig bij en het brengt zelfs gezondheidsrisico's met zich mee.

Tijd voor actie

Groen in de omgeving biedt voor beide problemen een deel van de oplossing. Groen heeft water nodig, staat in de grond waarin water weg kan en grote bomen en struiken zorgen voor schaduw. Lage beplanting heeft ook een gunstig effect want die zorgen voor minder opwarming van de verhardingen. De temperatuur op een bitumen dak kan in de zomer tot 70ºC oplopen terwijl een gras- of sedumdak niet hoger uitkomt dan 32ºC. Echt een aanzienlijk verschil!

Laten we beginnen bij onze eigen tuin. Wanneer we de verhouding 1/3 bestrating en 2/3 groen (beplanting en gazon) aanhouden kan het water goed weg. Bij extreme hitte hebben we ook nog verkoeling in de tuin door het groen.
Ik hoor u denken: groen, planten... veel werk. Maar het vegen, alg- en mosvrij houden van de bestrating is niet veel werk? Met een goed doordacht beplantingsplan waarbij er door mooie vol gegroeide vakken geen kans is op onkruid vergt het werk niet veel tijd.

Mogen wij onze kennis ook op uw tuin toepassen?

Wellicht vindt u deze artikelen ook interessant

Alle artikelen