Diervriendelijke tuinen

Door middel van een goed ontwerp en de juiste beplanting maak je een tuin diervriendelijk. Van vogels, vlinders en bijen in je tuin wordt je toch vrolijk?

  • Projecten

Diervriendelijke tuininrichting

Als hoveniers genieten wij ervan om een stukje natuur bij huis te maken. Soms is dat lastig door de beperkte hoeveelheid ruimte. Door met een aantal factoren rekening te houden, kan je toch je tuin diervriendelijk maken.
Probeer de hoeveelheid verharding zoveel mogelijk te beperken tot wat je functioneel echt nodig hebt. Met de juiste beplantings keuze kan je voor voedsel, beschutting en slaapplaatsen zorgen.

pimpel_wilg.jpg

Hoe maak je jouw tuin aantrekkelijk voor vogels?

Zorg voor voldoende voedsel. Dit kan door de juiste keuze van beplanting. Denk aan bomen en heesters met bessen. Maar ook vaste planten met zaden en waar insecten op af komen kunnen een goede voedsel bron zijn.
In de winter en de broedtijd kan je ook een voedersilo, een vetblok of een voedertafel neerzetten. De plek waar die staat bepaalt sterk of die veel vogels trekt of niet. Onze ervaring is dat de voederplaats op rustige plek moet staan. De vogels vliegen vaak eerst aan via een boom. Kijken of het rustig is vliegen dan naar een heester of een haag die dichter bij de voederplaats ligt. Is de kust veilig dan vliegen ze door en gaan lekker eten.
Bij een vogelhuisje geldt ongeveer hetzelfde. Een goed uitkijkpunt in de buurt is van belang. Het huisje kan je het beste op een beschutte plek, die niet in de zon ligt, ophangen.
Op de website van de vogelbescherming kan je een lijst met vogelvriendelijke beplanting vinden.

bij.jpg

Hoe trek je meer vlinders, bijen en insecten naar je tuin?

De beplantings keuze is voor het aantrekken van vlinders en bijen het aller belangrijkst. Beplanting met verschillende hoogte, bloeitijden en op warme plekken met nectar in hun bloemen trekken de meeste vlinders. Om vlinders in je tuin te laten overwinteren is het verstandig om je tuin NIET winterklaar te maken maar blad en vaste planten resten pas in het voorjaar weg te halen.
Ook op de website van de vlinderstichting is een lijst met vlinderplanten te vinden.
Veel planten die vlinders aantrekken zijn ook interessant voor bijen. De struikklimop (Hedera helix 'Arborescens') en de hemelsleutel (Sedum spectabile) zijn planten die helemaal vol kunnen zitten met bijen.
Om meer insecten naar je tuin te trekken kan je ook een insectenhotel ophangen of bouwen in je tuin. Dit geeft een nest en overwinteringsplaats voor insecten. Solitaire bijen en lieveheersbeestjes maken hier vooral gebruik van.
Bijkomend voordeel... lieveheersbeestjes eten bladluizen.

Meer leven in de tuin!

Heb je plek voor een hoop met snoeiafval of los blad in je tuin, dan kan dat egels en andere kleine dieren trekken. Ze moeten dan wel in de tuin kunnen komen door bijvoorbeeld wat ruimte onder in de schutting open te laten.
Met een vijver in je tuin trek je vaak ook veel dieren. Denk aan kikkers, salamanders en waterinsecten en vogels die komen drinken.

Ook zo’n mooie tuin laten ontwerpen door Van Ginkel?